معرفی گروه های بویایی در عطر و ادکلن

گروه های بویایی (Olfaction Groups) :

شناخت گروه های بویایی اولین قدم برای ورود به دنیای زیبا و جذاب عطر و ادکلن است . دقیقا مثل الفبای یک موسیقی . مهم ترین دسته بندی عطرها با گروه های بویایی است . تقسیم عطرها با استفاده از گرم و سرد بودن یا ملایم و تلخ بودن کار دقیقی نیست و باعث شناخت نادرست عطرها می شود . بهتر این است که ابتدا گروه های بویایی در عطر ها را بشناسیم .

گروه های بویایی برای تقسیم بندی اصولی عطرها با توجه به نوع روایح به کار رفته در آن هاست . تمامی سازنده های عطر با توجه به ویژگی هایی که قرار است عطر مورد نظرشان داشته باشد ، آن را در گروه های بویایی مرتبط قرار می دهند . در واقع هر گروه بویایی مرتبط با یکسری ویژگی های سنی ، شخصیتی ، محل زندگی ، شرایط آب و هوایی و موقعیت استفاده از آن عطر است .

معرفی گروه های بویایی در عطر و ادکلن
معرفی گروه های بویایی در عطر و ادکلن

به طور کلی 7 گروه بویایی اصلی داریم که شامل :

آروماتیک (Aromatics)

شیپق ، چیپر یا چایپر (Chypre)

مرکباتی (Citrus)

 گلی یا گلدار (Floral)

شرقی (Oriental)

چرمی(Leather)

چوبی(Woody)

هر کدام از این گروه های بویایی خود ، چندین زیر مجموعه دارند که هر عطری نهایتا زیرمجموعه یکی از این گروه های بویایی می شود .

شناخت گروه های بویایی کمک بسیار زیادی در انتخاب عطر به شما می کند . وقتی شما از چند نمونه عطر حس خوبی می گیرید و از ترکیب روایح آن ها راضی هستید ، به یک جمع بندی می رسید که مثلا داخل همه این عطرها مرکبات وجود دارد . فارغ از گرم و سرد بودن و یا شیرین و تلخ بودن شما عطرهایی که آن روایح مرکباتی را دارند ، می پسندید و این موضوع یعنی شما به یک یا دو گروه بویایی علاقه بیشتری دارید .

با شناخت این گروه های بویایی شما بسیار راحت می توانید سلیقه بویایی خودنان را پیدا کنید .

در ادامه قصد داریم به طور اجمالی شما را با این گروه های بویایی آشنا کنیم.

مانند همه هنرها ، عطر سازی نیز، زبان خاص خود را دارد. در مواجهه با طیف گسترده ای از مواد تشکیل دهنده ، مواد اولیه طبیعی یا مصنوعی ، آکورد و نت ، طراحان و سارندگان عطر نیز طبقه بندی‌های بویایی را توسعه داده اند. این گروه ها با تعیین مرزهایی مشخص، طبقه بندی عطرها را آسان تر می کنند. بنابراین 7 خانواده اصلی بویایی وجود دارند که به ما اجازه می دهند عطرها را با توجه به خصوصیات اصلی آنها ، “زنانه ، مردانه یا اسپرت و یونیسکس” تنظیم کنیم. اجازه دهید ما آنها را به شما معرفی کنیم تا به اسانی و با وضوح بهتر و بیشتری آنها را با شامه خود احساس کنید و ببویید:

ریشه های این طبقه بندی ظاهر خانواده های بویایی عطر سازی هزاران سال است که وجود داشته و طی قرن ها تکامل یافته است. اما در اصل، در قرن نوزدهم بود که عطر سازی مدرن متولد شد ، به ویژه به لطف شیمی سینتتیک. در آن زمان ، طیف رایحه های ارائه شده از قبل متنوع شد و انتخاب رایحه ها به طور فزاینده ای گسترده بود. طراحان در حال نوآوری بودند و توقعات و خواست مصرف کنندگان از دو برابر تخیل و خلاقیت برای شرح و بسط ترکیبات تاکنون منتشر نشده،برخوردار بود. در مواجهه با انبوهی از مواد و رایحه ها ، سازندگان عطر ها از اوایل دهه 1900 تصمیم گرفتند نوعی طبقه بندی رایحه ها را ایجاد کنند. بنابراین خانواده های بویایی ، با خطوط کم و بیش ثابت ، متولد شدند و چندین زیرمجموعه معطر را تشکیل دادند.

 

تحولات

وقتی اکتشافات جدید، دستور‌العملهای موجود را به چالش کشیدند ، ایجاد دسته بندیهای دقیق بیش از پیش دشوار می‌نمود. در حقیقت ، از اوایل دهه 1900 ، عطرها مرتبا تغییر و تحول یافته و هرگز متوقف نشدند. بنابراین ، به لطف ظهور مولکول های مصنوعی جدید یا تکنیک های مدرن استخراج مواد اولیه ، هر ساله عطرها به طور  قابل توجهی غنی می شوند. از سال 1945 ، طبقه بندی خانواده های بویایی تکامل یافته و شامل دسته های جدیدی مانند هایپرا و سرخس است. با این حال ،  دسته بندی ای که امروزه می شناسیم دقیقاً مربوط به سال 1984 است که توسط انجمن عطرسازان فرانسه بررسی شده است و دقیق تر و نزدیکتر به واقعیت است؛ این طبقه بندی اصلاح شده امروزه نیز مورد استفاده قرار می گیرد تا به شما یک مرور کلی از حس بویایی جهان نسبت به ترکیبات تازه عطرها بدهد‌.

۷ خانواده بویایی

 

مرکبات

شادابی ، اسیدیته و نت های آفتابی وجه مشترک این خانواده بویایی پر از فلفل است! هسپریدها روغنهای اساسی هستند که به لطف وجود میوه های مختلفی مانند لیمو ، ترنج ، پرتقال ، گریپ فروت و غیره بدست می آیند. در قرن شانزدهم،در این خانواده بویایی است که اولین ادکلن مورد استفاده زنان و مردان را می بینیم.” انکر”، عطر ویتامین دار، به لطف ترکیب مرکبات ، در این گروه بویایی طراوت قرار دارد.

گل

این خانواده یکی از بزرگترین و قدیمی ترین خانواده ها در تاریخ عطرسازی است. تم اصلی گلعا در عطرسازی یکی یا چند گروه از این گل هاست: گل رز ، یاسمن ، بنفشه ، یاس بنفش ، گل سوسن ، نرگس ، توبرز ، و … که یک دسته گل واقعی تشکیل می دهند و  بسیار مورد توجه قرار می گیرد ، به خصوص در عطرهای زنانه ، اما عطرهای به اصطلاح مردانه نیز از ترکیبات گلهای زیبایی در کنار مواد معطر و ادویه دار و معطر استفاده می کنند.

سرخس ها

این گروه یک فانتزی محض است! در واقع ، آکوردهای سرخس به بوی سرخس نزدیک نیستند. این نام از یک عطر نمادین گرفته شده است ، Fougère royale ، که در سال 1882 انقلابی کوچک در دنیای عطرسازی ایجاد کرد. سرخس ها گروهی از رایحه ها هستند که بر اساس آکوردی ساخته شده اند که نزدیک به اسطوخدوس و رایحه معطر آویشن و رزماری است ، نت قلب در آن، گل شمعدانی ، و یک نت پایه چوبی و وانیلی همراه با خزه بلوط و کومارین. با این حال ، این دستورالعملها به طور قابل توجهی تکامل یافته و اکنون تازه تر و سبک تر شده اند. رایحه های این خانواده اغلب به عنوان نت هایی برای عطرهای مردانه شناخته میشوند.

هایپرا

این خانواده بویایی اخیراً پدید آمده است ، اما امروزه در جهان عطر سازی جایگاه برجسته ای را به خود اختصاص داده است. نام این خانواده از عطری به وجود آمده است که فرانسوا کوتی در سال 1917 خلق کرده است. موفقیت هایپرا به حدی بود که رهبر این خانواده بزرگ شد ، که شامل رایحه هایی عمدتاً ترکیبی از خزه بلوط ، صمغ لابدانوم و ترنج است. مانند سایر خانواده ها ، این دستورالعملها نیز، با ترکیبات جدیدی مانند پچولی تکامل یافته و مدرن شده اند. توصیف رایحه عطر هایپرا به دلیل پیچیدگی، بسیار دشوار است.

 

 

رایحه‌های شرقی یا عنبر(یا کهربا)

رایحه های شرقی یا عطرهای کهربا از طلوع زمان شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته اند ، شامه کل جهان را تسخیر کرده اند. امروزه آنها بخش مهمی از ترکیبات بویایی ارائه شده در بازار هستند. این خانواده بویایی رایحه هایی را ایجاد می کنند که پایه آنها بیش از یک قرن پیش منحصراً با منشا  حیوانی ساخته شده است: مانند کهربا. امروزه ، سنتز به ما امکان می دهد تا این نت ها را به طور کامل  بازسازی کنیم ، و عطرهای شرقی با ترکیب رایحه های شیرین ، پودری و ادویه دار صمغ لابدانوم ، دارچین ، یا چوب های معطر و گرانبها مانند عود، غنی می شوند.

چرمها

این خانواده تا حدودی جدا از دیگر گروهها در عطر سازی شناخته و تولید میشود و حاوی رایحه هایی با نت های خشک و دودی است. این عطرهای غیرمعمول سعی در تولید بوی مشخصی از چرم دارند که وجهه آن مات، سوخته و سایه های توتون را در خود جای داده است. عطرهای چرمی، چوب سوخته را تداعی می کنند و جنبه خام دارند. این نت ها به لطف عطر Cuir de Russie که محبوبیت زیادی دارند ، هنوز فضای کافی برای پیشرفت در ترکیبات آتی را دارند.

چوبی

وجوه بویایی

هر عطر مخلوطی هوشمندانه از ده ها (حتی صدها) ماده اولیه است. توجه به این نکته مهم است که این 7 خانواده بویایی را می توان به زیر خانواده هایی تقسیم کرد که به آنها وجوه بویایی گفته می شود. بنابراین ، یک عطر می تواند به خانواده چوبی تعلق داشته باشد ، اما دارای وجوه میوه ای یا تند است. بنابراین تعداد زیادی از بخشها و زیرمجموعه ها برای بهترین انتخاب یک عطر وجود دارد. تقریباً غیرممکن است که یک لیست جامع از همه جنبه های موجود ایجاد کنید ، زیرا روندها و تحولات بسیار سریع پیش می روند! با این وجود ، می توان به وجه آلدئیدی اشاره کرد که به لطف نت های فلزی و نارنجی ، مشهور و قابل تشخیص است.  به طور خلاصه ، یک عطر را می توان با هزار روش نشان داد!

اشتراک‌گذاری در :

دسته‌بندی‌ها

مطالب پربازدید

یک پاسخ به “معرفی گروه های بویایی در عطر و ادکلن”

دیدگاهتان را بنویسید

خلیفه چی معرفی گروه های بویایی در عطر و ادکلن | معرفی گروه های بویایی